zelfmaken

Shoot nu snap ik het!

Zo’n elf jaar geleden kochten wij onze eerste digitale camera.  Inmiddels hebben wij afgelopen jaar een nieuwe gekocht. Fotograferen deed ik vooral op de automatische stand.  Mijn man niet, die had het hele boekje van voor naar achteren doorgenomen en wist precies hoe het toestel werkte. Ik heb echt heel veel pogingen gedaan hoor, om het boekje ook te snappen, om online informatie op te speuren. Maar steeds liep ik vast, dit ga ik echt nooit snappen. Zo’n 2 jaar geleden heb ik samen met een vriendin een cursus digitale fotografie gevolgd in een of ander schimmig dorpshuis. Het was verschrikkelijk. Nog steeds snapte ik niets van het diafragma, de sluitertijd en wat al die knopjes op mijn toestel deden. Ik ging maar weer verder fotograferen op de automatische stand. Tot afgelopen weekend.

Workshop Zilverblauw
Tegen beter weten in, ik ben een doorzetter, zou ik die camera onder controle krijgen. Ik schreef mij in voor een workshop bij Zilverblauw. Daar waar het niet ging om de technische aspecten van het fotograferen. Dus geen moeilijke taal. Maar vooral kijken en foto’s maken met je gevoel. Het boek Shoot! had ik al een tijdje in huis, maar ik had toch wat koud watervrees om hier mee aan de slag te gaan. De workshop vond plaats in de Snorfabriek. Kennen jullie deze plek? Echt, de moeite waard.  Je kan er winkelen, lekkere dingen eten en drinken en ook verschillende workshops volgen. De locatie is geweldig. Het zit in de voormalige Bovenbouwwerkplaats van de NS.

Belichtingsdriehoek
De workshop zelf vond plaats in de Kwantum keet. Een knalroze keet, ingericht door de Kwantum. Anki (van Zilverblauw) vertelde dat zij samen met nog wat anderen de keet hadden geschilderd en ingericht. Onder genot van gemberthee en een heel groot stuk taart gingen wij aan de slag. En wat wil, na 2 uurtjes snapte ik het. Wat doet een sluitertijd, wat doet je diafragma, hoe zit het met je isowaarde en vooral gebruik je lichtmeter. De belichtingsdriehoek kende voor mij geen geheimen meer. In de middag vertelde Anki ons meer over de regel van derden, beeldsensoren, fotograferen in RAW, de lichtinval en hoe je foto’s kan bewerken in Lightroom. Ondertussen oefenden wij veel en genoten van een heerlijke lunch. Anki, dank je wel! Mijn vrees is weg en met jouw boek in mijn hand ga ik verder oefenen. Er valt nog genoeg te leren. Voor mij nooit meer de automatische stand!

You Might Also Like...

nog geen reacties

    Laat een reactie achter