huis en tuin

Weggooien kan altijd nog

Vraagje, wat doe jij als je mixer, tv, fiets of je lievelingsbroek kapot gaat? Ik vraag meestal aan mijn vriend of hij het kan repareren. Hij is erg handig dus de kans van slagen is groot. Oké, wel eerlijk zijn. Die lievelingsbroek gaat hem niet lukken, maar gelukkig heb ik een aardige buurvrouw die dit wel kan. Maar stel nu dat jij niet van deze mensen in je omgeving hebt of dat een professionele reparateur te duur is? Veel mensen gooien kapotte spullen weg, maar vaak is een kleine ingreep al genoeg om jouw artikel weer te maken.

Repair Café

Dat dacht ook Martine Postma. In 2009 organiseerde zei het allereerste Repair Café. Buurtbewoners nemen van huis hun kapotte spullen mee naar bijvoorbeeld een buurthuis. Hier zijn vrijwillige professionals, zoals een fietsenmaker, naaister of elektricien aanwezig waarmee je samen aan de slag kunt om deze spullen te repareren.

Waarom een Repair Café?

Het repareren van dingen gebeurt steeds minder in Nederland. Veel mensen weten niet meer hoe het moet en vaak worden spullen dan weggegooid. Erg zonde, want vaak zijn deze spullen na een simpele reparatie weer heel goed te gebruiken. Daarbij kan je leren van experts die deze kennis nog in huis hebben en blijft de reparatiekennis behouden. Repareren is eigenlijk erg leuk en vaak niet heel moeilijk. En jij kan later op een verjaardag vertellen dat jij je eigen broodrooster hebt gemaakt.

Waarom ik het Repair Café een goed initiatief vinden:

  • Niet weggooien, maar repareren
  • Op een andere manier kijken naar je spullen en opnieuw de waarde van inzien
  • Afvalvermindering
  • Duurzame samenleving bevorderen
  • Reparatiekennis behouden
  • Contacten tussen buurtbewoners leggen
  • Repareren is leuk en vaak heel makkelijk

Je vindt de Repair Cafés op heel veel verschillende plekken. Niet alleen in Nederland, maar ook in 20 andere landen over de hele wereld. Wil je weten waar je deze in Almere kunt vinden? Op de website van Repair Café zie je het overzicht van de locaties. Elke maand worden er een Repair Cafés georganiseerd.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply