huis en tuin persoonlijk

Waarom voelen wij ons ergens thuis?

Vandaag komt het oud papier bij ons langs en ik liep een rondje door het huis om het een en andere te verzamelen. Toen kwam ik ook een tijdschrift tegen van een paar jaar geleden. Hierin stond een artikel over: wat is ‘thuis’ ? Waarom voelen wij ons ergens thuis? Erg interessant want mijn blog heet niet voor niks mijn thuisgevoel. Ik vind het fijn om thuis te zijn. Het is voor mij een plek om te zijn, om tot rust te komen en soms op te laden. Niks te hoeven.Ik kan me hier terugtrekken en veilig voelen. Maar wat maakt het dan dat wij ons thuis zo fijn voelen.

In het artikel kwam een omgevingspsycholoog aan het woord. Hij heeft zich gespecialiseerd in de beleving en psychologie van gebouwen. Hij stelt dat je thuis voelen af hangt van 4 voorwaarden. Het is een plek waar je je kan terug trekken, waar je je mee verbonden voelt, die je eigen identiteit uitstraal en die je controle geeft. Als je deze vier eigenschappen vertaald naar je eigen ik, dan krijg je dat gevoel dat we thuisgevoel noemen. Je huis geeft eigenlijk weer: dit ben ik. Waar we ons in de buitenwereld misschien nog wel eens anders voordoen dan onze eigen ik, hoeft dat thuis dus niet. Je kunt je hier terugtrekken en doen en laten wat je wilt.

Maar ik ben wel benieuwd. Wat maakt dat jij je zo thuis voelt in je eigen huis? Of voel je je niet thuis in je huis en hoe komt dat?

You Might Also Like...

2 Comments

Laat een reactie achter