langzaam leven

Rouwen hoe doe je dat?

Inmiddels is het 10 maanden geleden dat mijn vader is overleden. Vorig jaar om deze tijd boekten wij onze vakantie naar Stavoren. Om nog zoveel mogelijk bij mijn vader te kunnen zijn. Nu ben ik alleen maar verdrietig. Ik dacht na al die maanden wordt het wel minder. In zekere zin is dat ook zo. Ik sta er niet meer elke dag bij stil. Maar als het verdriet er dan is, dan is het heftig. Veel heftiger dan ik had verwacht. Hoe doe je dat eigenlijk rouwen? Volgens mij doet ieder dit op een andere manier. Als ik kijk naar hoe mijn moeder of broer hier mee omgaat, dan doe ik het weer heel anders. Dat geeft niet. Iedereen heeft hierin zijn eigen proces.

Er zijn vijf fases van rouw zeggen de professionals. Ontkenning, boosheid, het gevecht aangaan, depressie en aanvaarding.  De een volgt keurig de vijf fases, de ander doet ze willekeurig door elkaar.  Voor mijn gevoel zit ik in de depressieve fase. Al voel ik mij gelukkig niet depressief. Het is de fase waarin je tot de ontdekking komt dat ontkennen, boos worden en/of het gevecht aangaan niet helpen om het verlies te verwerken. Je voelt je machteloos. Er is niets, maar dan ook niets, wat je aan het gebeurde kunt veranderen. Daar zit ik een beetje in.

Gisteren kwam ik bij toeval op de website van Lisa van lichtpuntjes. Zij verloor haar beide ouders toen ze 23 was. Zij merkte dat naast alle steun die ze heeft gekregen de dood soms ook ongemakkelijk is. Het is een lastig onderwerp om over te schrijven. Zij ontving ook veel rouwkaarten toen haar ouders overleden. Maar het viel haar op dat veel kaarten zo grauw waren.  Toen ze zelf op zoek ging naar een mooie rouwkaart of ander troostgeschenk bleek dat nog niet zo makkelijk. Met haar website en webshop wil ze dit veranderen. Zoals ze zelf zegt: ” een kleine gebaren die je aan iemand kunt geven als je even niet weet wat je moet zeggen”.

In haar webshop verkoopt ze ook het herinneringsboek. Een invulboek om herinneringen, fijne gebeurtenissen of grappige anekdotes van overleden dierbare in vast te leggen. Samen met uitgeverij Snor heeft Lisa dit boek gemaakt. Ik heb dit boek net besteld. Ik voel de behoefte om mijn vader vast te leggen. Niet alleen in foto’s maar ook in verhalen. En wie weet helpt het mij om deze fase van rouw wat dragelijker te maken. Op haar site vond ik ook een link van dit filmpje. Waarin in 1 minuut wordt uitgelegd, dat rouw altijd onderdeel zal blijven van je leven.

Deze foto haalde ik op de dag dat mijn vader overleed van internet. Hij wilde graag een wolkenkaart. Ik had graag zelf de foto voor de kaart willen maken. Maar dat was gezien de tijd niet haalbaar. Hoe mooi was het toen ik die middag van de drukkerij terugreed en op zo’n lucht werd getrakteerd. Als dat geen toeval is.

 

 

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Petra
  28 september 2018 at 17:59

  Mooi geschreven. Ik heb ik januari afscheid genomen van mijn moeder. Mijn fases van rouw zijn echt een mix van alle. Ga zodadelijk eens kijken op de site van lichtpuntjes. Ben benieuwd naar het boek. Mischien is dat ook wel iets voor mij voor de verwerking.

  • Reply
   mijn thuisgevoel
   28 september 2018 at 19:11

   Dank je wel! Dat is ook nog maar kort geleden. Is niet makkelijk. Ook sterkte voor jou!

 • Reply
  Kim
  28 september 2018 at 19:06

  Wat een mooi artikel. Mijn papa is nu 1.2 jaar geleden overleden. Ik heb na zijn overlijden drie maanden tijd genomen en niet gewerkt om over het eerste verdriet heen te komen. Nu is het intense verdriet wel wat rustiger, ik mis hem intens, maar ik probeer het te plaatsen. Maar nu het verdriet wat meer een plaats krijgt, heb ik het gevoel dat ik nu sterker terug moet worden. Terug wat meer veerkracht moet krijgen. Rouwen is niet eenvoudig. Sterkte met jouw verdriet!

  • Reply
   mijn thuisgevoel
   28 september 2018 at 19:11

   Wat goed dat je de tijd hebt genomen na zijn overlijden. Dat had ik ook eigenlijk ook wel gewild. Rouwen is inderdaad niet eenvoudig. Sterkte Liefs.

 • Reply
  Birgit
  14 december 2018 at 16:40

  Wat een ontzettend mooi artikel! Heel knap dat je over zo’n beladen artikel kunt schrijven.

  • Reply
   mijn thuisgevoel
   16 december 2018 at 11:30

   Wat lief om te horen. Dank je wel.

Leave a Reply