onderweg

Pluktuingeluk

Zoals jullie inmiddels al wel weten, ben ik gek op bloemen. Vroeger woonden wij ergens buiten aan de rand van een klein dorpje. Daar liep ik uren langs het kanaal en de kleine weggetjes om bloemen te plukken. Klaprozen, korenbloemen, wilde margrieten en allerlei soorten gras. Ik kon er geen genoeg van krijgen. Vanuit deze natuurweelde ging ik op mijn 20e in hartje Amsterdam wonen. Heel wat anders en weinig bloemen te vinden in de berm. (als er al een berm was). Inmiddels woon ik al vele jaren in Hilversum en daar is gelukkig heel wat meer groen te vinden. Ook hebben wij het geluk een aantal hele fijne pluktuinen in onze omgeving te hebben. Als ik daar rondloop, word ik als een kind zo blij en kan ik bijna niet kiezen wat ik ga plukken.

Vorige week waren wij in een van die pluktuinen. De afgelopen 3 weken lig ik in de lappenmand. Ik heb last van rugklachten en kan hierdoor heel weinig doen. Omdat ik toe was aan een uitje en verse bloemen in mijn huis miste, gingen wij er even op uit. Het fijne van deze pluktuin is dat er ook een theetuin bij is. Dus met mijn kop in de zon genoot ik van een kop gemberthee met zelfgemaakt gebak. Heerlijk!

Woon je in of in de buurt van Hilversum. Dit zijn drie van mijn favoriete pluktuinen. Heb je nog een andere tip? Ik hoor het graag.

Sperwershof
De pluktuin die wij deze keer bezochten was de Sperwershof. Vanaf juni kan je hier heel veel verschillende bloemen plukken. Daarnaast hebben ze een heerlijke tuin om te wandelen. Er is een fijn terras onder de lindebomen en op allerlei plekken bankjes en zitjes. Erg handig voor mensen die last hebben van hun rug zoals ik. In het theehuis kan je terecht voor biologische sappen of een lekker glas kruidenthee en geniet je van heerlijke taarten.

Landgoed de Rading
Aan de rand van Hilversum en Loosdrecht ligt deze gezellige pluktuin. Niet alleen kan je hier verse bloemen plukken, ook kan je genieten van een lunch of een kopje thee met een gebakje. In de landgoedwinkel koop je heerlijke ambachtelijke producten. Sinds dit jaar kan je hier ook je eigen groente oogsten. Je koopt een oogstaandeel en geniet het hele groene seizoen (ongeveer 30 weken) van verse groente. Zo heb je toch je eigen verse en natuurlijk verbouwde groente zonder zelf een moestuin nodig te hebben.Β  Hier vind je meer informatie.

Land en Zicht
Een van mijn favoriete plekken is toch wel de biologische tuinderij Land en Zicht. Als ik mocht dromen is dit een plek waar ik eigenlijk mijn huisje wel zou willen neerzetten. Land en Zicht is de oudste biologische tuinderij van Nederland. Het ligt verscholen tussen de bossen op een van de `s Gravelandse landgoederen en sinds 1947 worden hier verschillende groenten, fruit en kruiden geteeld. Naast de pluktuin is er een natuurwinkel, wijngaard, restaurant en een heerlijke tuin om in te wandelen. Ook hier kan je een oogstsaandeel kopen, maar ook hebben ze de mogelijkheid om een groente & fruit abonnement te nemen. Wekelijks kan je dan een pakket met groente en fruit van het seizoen ophalen. Helaas waren ze op de dag dat ik langskwam aan het verbouwen en was de pluktuin gesloten. Maar na mij vakantie ga ik hier zeker weer een keer snel heen.

You Might Also Like...

nog geen reacties

    Laat een reactie achter