persoonlijk

Niet verwachten maakt gelukkiger

Als ik iets geleerd heb de afgelopen jaren, is dat als je niks verwacht van mensen, je dit gelukkig maakt. Wanneer je iets verwacht van iemand, kan je eigenlijk alleen maar teleurgesteld worden. Want je verwacht iets en diegene maakt dit niet waar. Daar voel je je dan rot over en dan ga je daar over piekeren.

Een tijd geleden lag een vriendin van mij in scheiding en samen met een andere vriendin kregen we het met haar over verwachtingen. De ene vriendin voelde zich schuldig dat ze de andere vriendin niet had gebeld. De vriendin (die van de scheiding) zei toen: “ik verwacht helemaal niks van mensen, en alles wat er dan toch gebeurt of wat ik krijg, voelt als een cadeautje”.

Dat zette mij aan het denken. Want hoe makkelijk is het om in je hoofd van alles te bedenken en hoe naar voel je je als dat dan toch niet gebeurt. In datzelfde jaar is een vriendschap van mij met een andere vriendin langzaam minder geworden. Zij had iets verschrikkelijks meegemaakt. Maar hoe ik ook mijn best deed, het lukte mij niet om die vriendschap in stand te houden. Ik denk dat zij andere dingen van mij verwachtte dan ik haar kon geven. Ik mis haar nog steeds ontzettend.

Afgelopen maand is mijn vader overleden. En heel bewust heb ik losgelaten om te bedenken wat ik van vrienden, familie, mijn werk of anderen zou willen ontvangen. Dat was heerlijk, een soort bevrijding. Doordat ik niks van mensen wilde krijgen, heb ik meer dan 100% ontvangen. Niet alleen van mijn vrienden en mijn familie, maar ook van het werk van mijn man, vrienden van mijn schoonouders, heel veel steun op social media, uit de buurt, oude vrienden van vroeger en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik voelde mij zo geliefd en zo gesteund hierdoor. En dit bevestigde voor mij dat als je niets verwacht, maakt dat je gelukkiger.

You Might Also Like...

nog geen reacties

    Laat een reactie achter