eten en drinken

Kopje zelfgemaakte thee

Ik denk dat er geen dag voorbij gaat, zonder dat ik het gedronken heb. Of het nu koud of warm is, of het nu ochtend of avond is.  Ik word er rustig van en het is mijn lievelingsdrankje. Ik probeer er altijd bewust de tijd voor te nemen. Dat lukt natuurlijk niet altijd. Maar theedrinken is voor mij speciaal.

 

Kruidenthee
Je kan natuurlijk naar de winkel gaan, het assortiment aan thee is overweldigend. Vaak kan ik niet kiezen omdat de keuze te groot is. Het liefst drink ik kruidenthee. Nu heb ik gelezen dat dit eigenlijk geen echte thee is. Ze noemen het infusie, een aftreksel van planten dat wordt verkregen door er kokend water op te gieten. Toch is dit mijn favoriet.  Bij mijn natuurwinkel haal ik gedroogde kruiden en maak hier mijn thee van. Naast kruidenthee drink ik vaak de theetjes van Clipper. Maar ook daar hebben de kruidenvarianten mijn voorkeur.

Hoe zet je thee?
De laatste tijd maak ik mijn thee vaak zelf. Van fruit, planten of kruiden.  Het is niet zo moeilijk en erg lekker. Maar hoe zet je nou fijne thee? Het klinkt heel logisch maar het is heel belangrijk om je water goed aan de kook te brengen. Laat het water dan even afkoelen. 90 graden is namelijk de beste temperatuur voor kruidenthee. Giet het water in een glas, beker, kopje of theepot. Voeg dan de ingrediënten toe en laat het zeker vijf minuten trekken. Hoe sterker jij je thee wilt drinken, hoe langer je het laat staan. De hoeveelheid van de ingrediënten bepaal je zelf. Is soms ook een beetje uitproberen, wat je lekker vindt. Hieronder een aantal combinaties die ik graag drink.

Gemberthee
De laatste weken drink ik veel thee met gember. Ook in restaurants zie je steeds meer theevariaties met gember op de kaart staan. Je kan thee maken met alleen maar gember. Gember heeft een verwarmend effect. Daarom wordt het veel in de winter gedronken. Ik drink het liefst thee met gember en sinaasappel. Voor 1 groot glas thee gebruik ik 2 plakjes gember en een partje sinaasappel. In plaats van sinaasappel kan je ook een schijfje citroen gebruiken.  Laatst las ik ergens dat je ook een kruidnagel en een gedroogde peul kardemom kan toevoegen aan je gemberthee met sinaasappel. Dan krijg je een kruidige gemberthee. Ik heb dit nog niet geprobeerd maar ik ga het zeker een keer doen. Tot slot nog een fijne thee om lekker te slapen.  Giet over een plak gember en een lepel kamille (deze haal ik bij de natuurwinkel) heet water en laat even een poosje staan. Daarna moet je de thee eigenlijk nog even zeven, anders drink je kamillebloempjes. Je kan ook de kamille in een thee-ei doen. Leuke thee-eieren koop je bij dille en kamille. Hier verkopen ze trouwens ook zakjes met verschillende kruiden die je kan gebruiken voor je thee.

Muntthee
Muntthee drink ik het hele jaar door. Het is dan ook heel simpel te maken. Voeg een paar takjes munt toe aan je theebeker en klaar is je muntthee. Maar ook de variant, met sinaasappel is heerlijk. Doe naast de takjes munt een schijfje sinaasappel of een beetje sap van een sinaasappel erbij. Eventueel kan je ook nog een stokje kaneel toevoegen. Mocht je het nog niet zoet genoeg vinden dan is een scheutje honing lekker. En de mix van gember, munt en citroen is ook lekker.  Voeg naast de munt, een plakje gember en een schijfje citroen toe.

Thee met kaneel
Omdat mijn bloedsuikerspiegel heel instabiel is, gebruik ik vaak kaneel in gerechten. Kaneel zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt of daalt. Thee met kaneel drink ik dan ook regelmatig.  Gebruik hiervoor kaneelstokjes. 1 kaneelstokje en een theelepel honing en klaar ben je. Een echte winterthee maak je met korianderzaad. Je voegt naast het kaneelstokje, een plak gember en een aantal korianderzaadjes toe aan je kopje. Tot slot de sinaasappelthee met kaneel. Neem een flinke plak gember, voeg hier een kaneelstokje en een partje sinaasappel aan toe. Eventueel wat honing toevoegen.

Zo zie je dat je met slechts een paar ingrediënten heel veel verschillende theeën kan maken. Heb jij ook een lekkere combinatie? Ik hoor het graag.

You Might Also Like...

nog geen reacties

    Laat een reactie achter