eten en drinken

Gooi jij wel eens eten weg?

Hoewel we gelukkig steeds zuiniger omgaan met ons voedsel, gooien we per persoon toch nog zo’n 50 kilo aan goed eten per jaar weg. Dat vond ik nog erg veel. Daarom ging ik op zoek naar goede initiatieven om minder eten te verspillen. Wil je weten of jij met eten omgaat, kijk dan eens hier.

 1. Foodsharing

Heb je een potje zelfgemaakte jam over? Eieren uit eigen achtertuin? Ben je geen wijndrinker, maar heb je nog een flesje staan van het laatste feestje? Of teveel pakken rijst ingeslagen? Iedereen heeft wel eens wat ‘over’. Via FoodSharing kan je overgebleven boodschappen aanbieden en/of bij elkaar ophalen. Daarnaast vind je op hun website ook de locaties van Foodsharingkasten en events die te maken hebben met het delen van eten.

2. Eten halen bij je buren

Via het landelijke platform Thuisafgehaald kan je eten afhalen of delen met je buurtgenoten. Ruim 9500 hobbykoks bieden hier de lekkerste maaltijden aan. Heb jij ook eten over, maak er een ander blij mee. Je meldt je aan als hobbykok op de website en geeft hier door wat je gekookt hebt, of gaat koken en wat de kosten hiervan zijn. Iemand anders – die misschien wel bij jou om de hoek woont – kan deze maaltijd dan bij je wil bestellen. Je geniet niet alleen van elkaars kookkunsten maar leert zo ook je buurt kennen.

3. De doggybag

Ook in de horeca wordt nog veel eten weggegooid.  Als je uit eten bent en je krijgt de aangeboden maaltijd niet op, verdwijnt deze in de prullenbak. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel leuke doggybags om je eten zonder gêne mee te nemen naar huis. De Foodiebag is er hier een van. De bewuste horecaondernemer laat hiermee zien dat hij voedselverspilling tegen wil gaan.

4. Kromme komkommers

In Nederland wordt nog heel veel groente en fruit weggegooid omdat ze het de verkeerde kleur of vorm heeft. De schatting is dat dit zo’n 5 tot 10% van al het groente en fruit is. Dat is toch eigenlijk gek. Want ze zullen er niet minder om smaken. Dat vond Kromkommer ook. Zij zorgen ervoor dat deze groente weer terugkomt op jouw bord. Zij zeggen: krom is het nieuwe recht. Inmiddels verkopen ze hun producten via 150 verschillende winkels.

5. Kliekpedia

Kliekpedia is een encyclopedie met vol tips voor wat jij kan doen met je kliekjes. Ze vertellen op een leuke manier dat je voedselverspilling makkelijk kunt tegengaan door met kliekjes iets lekkers op tafel te toveren. Het platform is er om ideeën op te doen met recepten en algemene tips om minder voedsel te verspillen. Ook kun je je eigen receptideeën delen.

6. Tips voor thuis

Op de website van Natuur en Milieu vond ik nog meer goede tips die jij gewoon thuis kan toepassen.

  • Maak altijd een boodschappenlijstje als je naar de supermarkt gaat. Die voorkomt dat je dingen gaat kopen die je eigenlijk niet nodig hebt. Je kan hiervoor bijvoorbeeld de Slim Eten App gebruiken.
  • Ga nooit met een lege maag boodschappen doen, alles is dan lekker!
  • Restje zijn nog vaak goed te gebruiken, bijvoorbeeld als je lunch voor de volgende dag.
  • Fruit of groente over, gooi ze niet weg, maar maak er een overheerlijke smoothie of groentesapje van. Deze zijn prima te bewaren in de diepvries.
  • Op de bewaarwijzer van het Voedingcentrum kun je checken hoe lang en op welke manier je voedsel het beste kan bewaren.
  • Je hoeft producten niet gelijk weg te gooien na de Tenminste Houdbaar Tot. Kijk. Ruik en proef om de kwaliteit te beoordelen, sommige dingen kun je ook gerust daarna nog eten. Daanaast is er een verschil tussen de Tenminste Houdbaar Tot en Te Gebruiken Tot

Heb jij nog leuke initiatieven of andere tips, ik hoor het graag.

You Might Also Like...

nog geen reacties

    Laat een reactie achter