huis en tuin

Gedichten om bij weg te huilen

Vorige week donderdag stond ik in een willekeurige boekwinkel op het station te wachten tot mijn trein ging. Het was koud en guur en daarbinnen was het lekker warm. Samen met een collega liepen wij wat rond en bekeken wat boeken. Mijn collega was inmiddels vertrokken en ik stond met het boek ‘Gedichten die een vrouw aan het huilen maken’ in mijn hand. Dit boekje is samengesteld door Isa Hoes en in deze bundel staan allemaal gedichten die Nederlandse en Vlaamse vrouwen ontroeren.  Ik werd geraakt door veel gedichten en mijn gevoel zei mij dan ook dit boek te kopen.

Nu ben ik de laatste tijd snel emotioneel, want onlangs is een dierbare vriend van ons overleden. Zomaar, plots, uit het niets. Op een of andere manier gaf dit boekje mij troost. Waarom kan ik niet uitleggen. Eenmaal thuis, bedacht ik mij dat ik deze bijzondere verzameling van gedichten graag wilde delen met mijn vriendin en vrouw van die dierbare vriend. Niet omdat ik haar aan het huilen wil brengen, maar om dit moois met haar te delen. Ik besloot om haar dit boek kado te doen. Volgens mij is ze er blij mee, ook al moet ze er toch van huilen. Onderstaand gedicht is een van mijn favorieten. Hij is van Hans Lodeizen en ik deel hem graag met je. Wil je het boekje kopen, dat kan hier. Er schijnt ook een versie voor mannen te zijn.

je hebt me alleen gelaten

je hebt me alleen gelaten
maar ik heb het je al vergeven

want ik weet dat je nog ergens bent
vannacht nog, toen ik door de stad
dwaalde,
zag ik je silhouet in het glas
van een badkamer

en gisteren hoorde ik je in het bos lachen
zie je, ik weet dat je er nog bent

laatst reed je me voorbij met vier
andere mensen in een oude auto
en ofschoon jij de enige was die
niet omkeek, wist ik toch dat jij
de enige was die mij herkende de enige
die zonder mi j niet kan leven

en ik heb geglimlacht

ik was zeker dat je me niet verlaten zou
morgen misschien zul je terugkomen
of anders overmorgen of wie weet wel nooit

maar je kunt me niet verlaten

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply