eten en drinken

smoothieontbijt

Ik vind een gezonde lifestyle belangrijk en daar hoort voor mij ook gezond eten bij. Wat is gezond eten vraag je je dan misschien af. Dat is niet iets waar ik een, twee, drie antwoord op kan geven. Ten eerste ben ik geen voedingsdeskundige, maar daarnaast is ook ieder mens anders. Ik vind het vooral belangrijk om te eten wat voor mijn lichaam en geest goed is. Online kan je heel veel informatie vinden, wat je wel zou moeten eten, wat je juist moet vermijden. Soms is het lastig omte kiezen. Gelukkig kan je altijd wel hulp vinden. Ik heb hulp gehad van Angela van Holibody. Zij mij veel waardevolle voedingsadviezen gegeven. Daarnaast ben ik begin dit jaar in contact gekomen met Myrthe van Simplify your life. Zij is onder andere hormoonconsultant. Door middel van gesprekken en een bloedtest hebben we samen ontdekt wat een passend voedingspatroon voor mij is.

Groente
Voor mij is het belangrijk om voldoende groente te eten. Zo’n 500 tot 600 gram per dag. Maar hoe doe je dat? Dat is best veel. Toch is dit niet heel ingewikkeld. Stap 1 is door je dag al te beginnen met groente. Waar ik vroeger koos voor yoghurt met fruit en noten of havermout, begin ik tegenwoordig de dag met een smoothie. Dit doe ik zeker 4 dagen per week. Een ontbijtsmoothie zit, wanneer je kiest voor je juiste ingrediënten, vol met vitaminen, vezels, gezonde vetten en eiwitten. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Variatie
Voor een smoothie is het belangrijk dat je een goede blender gebruikt. Deze heb je in tal van maten en prijzen. Wanneer je een blender kiest, is het vooral belangrijk dat je kijkt of deze voldoende kracht heeft. Bij het kiezen van de ingrediënten van je smoothie is het belangrijk dat je varieert. Zelf zorg ik er altijd voor dat er meer groente dan fruit in mijn smoothie zit, want anders krijg je een fruitsuikerbom binnen. Wees daarnaast voorzichtig met het toevoegen van havermelk of kokoswater. Voordat je het weet is je smoothie te dun. Je kan het vocht beter later toevoegen.

De mogelijkheden voor smoothies zijn eindeloos zoals ik al eerder schreef. Kies niet alleen voor groente en fruit, maar voeg eventueel ook superfoods (chiazaadjes, plantaardige eiwitten, hennepzaad of lijnzaad) toe. Als vloeistof kan je gebruik maken van water, kokoswater of melk, zoals havermelk, rijstmelk of amandelmelk. Zelf voeg ik altijd wat extra eiwitpoeder toe en een scheut lijnzaadolie. Hierdoor krijgt je smoothie net iets extra vulling en dit zorgt ervoor dat ik tot de lunch geen honger meer heb. Ik gebruik altijd de hennep proteïne van Mattisson, gewoon te verkrijgen bij de natuurvoedingswinkel. Tot slot kan je nog een extraatje toevoegen door bijvoorbeeld, verse munt, geraspte kokos, wat kaneel of verse basilicum toe te voegen. Probeer het zelf gewoon eens uit. Echt mis gaan kan het niet.

Hieronder zal ik een aantal van mijn smoothies met je delen.

Detoxsmoothie
Dit is een smoothie waar je de hele dag energie van krijgt. Het zit vol met vitamines en mineralen. De appel en komkommer werken vochtafdrijvend en daarmee worden je afvalstoffen sneller afgevoerd, de gember heeft een antibacteriële werking en door het citroensap worden de darmen, lever en nieren gereinigd.
Dit heb je nodig:

 • 1 groene appel
 • 1/2 komkommer
 • stuk gember van ongeveer 1 cm
 • sap van een halve citroen
 • handje spinazie
 • 2 stengels bleekselderij
 • kokoswater
 • eiwitpoeder
 • mocht je de smoothie onvoldoende vullend vinden dan kan je nog een halve banaan of een halve avocado toevoegen

Havermoutsmoothie
Als ontbijt eet ik graag havermout. Maar wist je dat je dit ook in een smoothie kan doen? De volgende combinatie vind ik zo lekker. Groentevrij, maar soms moet je jezelf ook verwennen.

 • havermout (50 gram)
 • 1 banaan
 • blauwe bessen (handvol)
 • chiazaad (theelepel)
 • kokosrasp (als topping)
 • plantaardige melk (ongeveer 100 ml)
 • eiwitpoeder (ik nam de helft omdat er ook al havermout als stevige vulling in de smoothie zit)

Grapefruitsmoothie
Deze smoothie is wat bitter door de grapefruit. Daar moet je wel van houden. Maar persoonlijk is dit een van mijn favorieten. Dit heb je nodig:

 • 1/2 banaan
 • 2 wortels
 • grapefruit
 • 1/4 komkommer
 • stengel bleekselderij
 • eiwitpoeder
 • plantaardige melk of kokoswater

Smoothiebowl
In plaats van je smoothie te drinken, kan je hem ook uit een kom eten. Dit noemen we een smoothiebowl. Het leuke van een bowl vind ik dat je je smoothie extra feestelijk kan aankleden. Daarnaast drink je een smoothie vaak wat sneller op en omdat je de smoothiebowl met een lepel eet, neem je je hier vaak net even wat extra tijd voor. De onderstaande bowl is gemaakt van de volgende ingrediënten:

 • 1/2 rauwe biet
 • 1/2 avocado
 • 1 wortel
 • frambozen of rode bessen (dit kan bevroren zijn of vers)
 • eiwitpoeder
 • plantaardige melk (de hoeveelheid bepaal je aan het einde, naar gelang de dikte die je wil)
 • topping: naar keuze
Het recept van deze green smoothiebowl komt uit het boek Herstel je hormonen in 10 stappen.

Tip: Bij dille en kamille kocht ik handige glazen flesjes die je makkelijk kan invriezen en die je eventueel ook mee kan nemen naar je werk.

Ik hoop dat je wat inspiratie hebt opgedaan en heb je een lekker smoothierecept, ik hoor het graag.

You Might Also Like

Nog geen reacties

  Laat een reactie achter