doen en op pad

Thuis in hilversum: plukgeluk

Vroeger woonden wij buiten aan de rand van een klein dorpje. Daar liep ik uren langs het kanaal en de kleine weggetjes om bloemen te plukken. Klaprozen, korenbloemen, wilde margrieten en allerlei soorten gras. Ik kon er geen genoeg van krijgen. Vanuit deze natuurweelde ging ik op mijn 20e in hartje Amsterdam wonen. Heel wat anders en weinig bloemen te vinden in de berm. (als er al een berm was). Inmiddels woon ik al vele jaren in Hilversum en daar is gelukkig heel wat meer groen te vinden. Ook hebben wij het geluk een aantal hele fijne pluktuinen in onze omgeving te hebben. Als ik daar rondloop, word ik als een kind zo blij en kan ik bijna niet kiezen wat ik ga plukken.

Deze bos plukt ik vorige week voor mijn schoonmoeder tijdens een wandelingetje met Puck.

Onlangs was ik jarig en ik kreeg ik van een vriendin een workshop ‘bloemen plukken’ cadeau.  Ik dacht eerst nog bloemen plukken, dat kan toch iedereen. Maar na vandaag denk ik daar wel anders over.

De workshop vond plaats op Landgoed de Rading. Deze ligt aan de rand van Hilversum en Loosdrecht. Niet alleen kan je hier verse bloemen plukken, ook kan je genieten van een lunch of een kopje thee met een gebakje. In de landgoedwinkel koop je heerlijke ambachtelijke producten. Ook kan je hier je eigen groente oogsten. Je koopt een oogstaandeel en geniet het hele groene seizoen (ongeveer 30 weken) van verse groente. Zo heb je toch je eigen verse en natuurlijk verbouwde groente zonder zelf een moestuin nodig te hebben.  Hier vind je meer informatie.

Elke week zet de tuinder klaar wat je die week mag oogsten.

De bloemplukcursus werd gegeven door Toma van den Bosch.  Toma levert lokale, biologische en duurzaam geteelde bloemen. Werken met bloemen zat altijd al in haar DNA, vertelde ze. Haar opa was bloembollenteler en haar moeder had een biologische bloemisterij. Op Landgoed de Rading heeft ze samen met Tuinderij LandinZicht en een bloementeler een stuk land waar ze hun eigen bloemen telen. Dat doen ze op duurzame basis. Doordat ze lokaal telen en geen bestrijdingsmiddelen gebruiken zorgen ze dat CO2 uitstoot verminderd en wordt het ecosysteem minder aangetast. Daarnaast worden de oude bloemen weer hergebruikt als compost en gebruikten ze geen plastic.

Wij werden hartelijk ontvangen door Toma op deze regenachtige zaterdagmorgen. Een bevlogen vrouw, die veel te vertellen heeft. Tijdens deze cursus heeft ze ons geleerd wanneer je het beste je bloemen kan plukken, wat kan je plukken, hoe kan je plukken en hoe kan je de bloemen het beste schikken op een vaas. Er komt toch meer bij kijken dan je denkt. Zo is het belangrijk dat je voor elk boeket, bloemen plukt die vulling bieden, als hoofdbloem dienen maar ook bloemen die rond en puntig zijn toevoegt. Donker gekleurde bloemen bieden diepte in je boeket. Denk van te voeren na over de kleur, vorm en hoogte van je boeket. Ik begin normaal meestal gewoon te plukken en zie wel wat er van terecht komt. Maar wist je dat bloemen waarvan de stuifmeel rand plat of ong één randje stuifmeel ‘open’ het beste zijn om te plukken? Anders is de bloem al te ver en staat hij minder lang. Mocht je meer willen weten, dan zou ik echt bij Toma een workshop volgen.

We zagen er allemaal heen charmant uit in onze regenjassen, maar weer of geen weer, plukken zouden we.

Tips:

1. Maakt gebruik bij het knippen van een snoeischaar, een keuken schaar knijpt de stelen dicht.
2. Kies oneven aantallen bloemen, dat maakt dat je een rond boeket krijgt.
3. Plukken doe je in de ochtend voor 11 uur of na zonsondergang. Dan zijn de sapstromen van de bloemen het rustigst.

Na afloop kregen we een heus diploma en kocht ik een bloemenplukkaart bij Toma. Met deze kaart mag ik 10 keer een bos bloemen komen plukken op Tuinderij LandinZicht.  

Woon je in of in de buurt van Hilversum. Hierbij nog twee andere tips waar je zelf je bloemen kunt plukken.

Sperwershof
Vanaf juni kan je terecht bij de Sperwershof voor het plukken van veel verschillende bloemen. Daarnaast hebben ze een heerlijke tuin om te wandelen. Deze tuin is 3500 m2 meter groot. Er is een fijn terras onder de lindebomen en op allerlei plekken bankjes en zitjes. In het theehuis kan je terecht voor biologische sappen of een lekker glas kruidenthee en geniet je van heerlijke taarten.

Land en Boschzigt
Een van mijn favoriete plekken is toch wel de biologische tuinderij Land en Boschzigt. Het is de oudste biologisch-dynamische tuinderij van ons land. Het ligt verscholen tussen de bossen op een van de `’s Gravelandse landgoederen en sinds 1947 worden hier verschillende groenten, fruit en kruiden geteeld.  Als ik mocht dromen is dit een plek waar ik eigenlijk mijn huisje wel zou willen neerzetten. Naast de pluktuin is er een natuurwinkel, wijngaard, restaurant en een heerlijke tuin om in te wandelen. Ook hier kan je een oogstaandeel kopen, maar ook hebben ze de mogelijkheid om een groente & fruit abonnement te nemen. Wekelijks kan je dan een pakket met groente en fruit van het seizoen ophalen.

You Might Also Like

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter