eten en drinken

kopje zelfgemaakte thee

Ik ben echt een groot liefhebber van thee. Je kan gerust zeggen dat het mijn lievelingsdrankje is. Ik drink het echt elke dag. Zelfs ’s nachts als ik niet kan slapen, zet ik een kop thee. Ik word er rustig van. Ik probeer er bewust de tijd voor te nemen. Dat lukt natuurlijk niet altijd. Maar theedrinken is voor mij speciaal. Het fijne is, je hebt zoveel verschillende soorten. Ik word altijd helemaal blij als mijn thee weer bijna op is en ik in de natuurwinkel weer nieuwe of vertrouwde smaken mag kopen.

Kruidenthee
Het assortiment aan thee is overweldigend. Vaak kan ik ook niet kiezen omdat de keuze te groot is. Het liefst drink ik kruidenthee. Nu heb ik gelezen dat dit eigenlijk geen echte thee is. Ze noemen het infusie, een aftreksel van planten dat wordt verkregen door er kokend water op te gieten. Toch is dit mijn favoriet.  Bij dille en kamille of goody food haal ik meestal gedroogde kruiden en hier maak ik mijn thee van. Naast kruidenthee drink ik vaak de thee van Clipper of yogi tea.

Hoe zet je thee?
Maar je kan ook thee zetten van van verse planten of kruiden.  Het is niet zo moeilijk eigenlijk en erg lekker. Het klinkt heel logisch, maar het is belangrijk om je water goed aan de kook te brengen. Laat het water dan even afkoelen. 90 graden is namelijk de beste temperatuur voor deze verse kruidenthee. Giet het water in een glas, beker, kopje of theepot. Voeg dan de ingrediënten toe en laat het zeker vijf minuten trekken. Hoe sterker jij je thee wilt drinken, hoe langer je het laat staan. De hoeveelheid van de ingrediënten bepaal je zelf. Het is soms ook een beetje uitproberen, wat je lekker vindt. Hieronder een aantal variaties die ik vaak drink.

Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat thee een heilzame werking heeft en dat het mogelijk het geheim is voor een lang én gezond leven? Dat geldt echter alleen voor thee gemaakt van de theeplant, niet voor kruidenthee of muntthee. Wie geregeld een kop thee zet, zou volgens het onderzoek gemiddeld vijftien maanden langer leven dan mensen die geen thee drinken en daarnaast heb je ook minder kans om een beroerte te krijgen.

Gemberthee
De laatste weken drink ik veel thee met gember. Ook in restaurants zie je steeds meer theevariaties met gember op de kaart staan. Je kan thee maken met alleen maar gember. Gember heeft een verwarmend effect. Daarom wordt het veel in de winter gedronken. Ik drink het liefst thee met gember en sinaasappel. Voor 1 groot glas thee gebruik ik 2 plakjes gember en een partje sinaasappel. In plaats van sinaasappel kan je ook een schijfje citroen gebruiken.  Laatst las ik ergens dat je ook een kruidnagel en een gedroogde peul kardemom kan toevoegen aan je gemberthee met sinaasappel. Dan krijg je een kruidige gemberthee. Ik heb dit nog niet geprobeerd, maar ik ga het zeker een keer doen.

Muntthee
Muntthee drink ik het hele jaar door. Het is dan ook heel simpel te maken. Voeg een paar takjes munt toe aan je theebeker en klaar is je muntthee. Maar ook de variant, met sinaasappel is heerlijk. Doe naast de takjes munt een schijfje sinaasappel of een beetje sap van een sinaasappel erbij. Eventueel kan je ook nog een stokje kaneel toevoegen. Mocht je het nog niet zoet genoeg vinden dan is een scheutje honing lekker. En de mix van gember, munt en citroen is ook lekker. 

Thee met kaneel
Omdat mijn bloedsuikerspiegel heel instabiel is, gebruik ik vaak kaneel in gerechten. Kaneel zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt of daalt. Thee met kaneel drink ik dan ook regelmatig. Gebruik hiervoor kaneelstokjes. 1 kaneelstokje en een theelepel honing en klaar ben je. Een echte winterthee maak je met korianderzaad. Je voegt naast het kaneelstokje, een plak gember en een aantal korianderzaadjes toe aan je kopje. Tot slot de sinaasappelthee met kaneel. Neem een flinke plak gember, voeg hier een kaneelstokje en een partje sinaasappel aan toe. Eventueel wat honing toevoegen.

Tijmthee
Heb je wel eens tijmthee gedronken? Ook erg lekker! En daarnaast helpt het goed als je verkouden bent. Gebruik 2 takjes tijm voor een kop thee. Met een scheutje honing en een plakje gember maak je de thee helemaal af. Tijm is ontstekingsremmend, helpt tegen ademhalingsproblemen, verlaagd de bloeddruk en schijnt zelfs bij menstruatiekrampen verlichting te brengen. Een schijfje sinaasappel toevoegen is ook erg lekker.

Slaapthee
Tot slot nog een fijne thee om lekker te slapen.  Giet over een plak gember en een lepel kamille (deze haal ik bij de natuurwinkel) heet water en laat even een poosje staan. Daarna moet je de thee eigenlijk nog even zeven, anders drink je kamillebloempjes. Je kan ook de kamille in een thee-ei doen. Leuke thee-eieren koop je bij dille en kamille. Hier verkopen ze trouwens ook zakjes met verschillende kruiden die je kan gebruiken voor je thee.

Zo zie je dat je met slechts een paar ingrediënten heel veel verschillende theeën kan maken. Heb jij ook een lekkere combinatie? Ik hoor het graag.

You Might Also Like

Nog geen reacties

    Laat een reactie achter